Spinaziestamppot met vegan jus en Vegafit gehaktschijf

Stamppot

  • 500 gram kruimige aardappels
  • 400 gram gewassen bladspinazie
  • 1 eetlepel vegan boter/margarine
  • 1 theelepel mosterd
  • 50 ml planten melk
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • peper
  • zout

Vegan jus

  • 1 ui gesnipperd
  • 25 gram vegan boter/margarine
  • 1 eetlepel bloem
  • 300 ml vegan bouillon afgekoeld
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1½ theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 takje bladselderij fijngehakt
  • zwarte peper

Vleesvervanger

  • 1 verpakking Vegafit gehaktschijf

Instructies

  1. Schil de aardappels en kook ze gaar.
  2. In de tussentijd maak je de jus; fruit de ui in 25 gram vegan boter/margarine
  3. Voeg de bloem toe en gaar deze even goed. Roer met een houten lepel regelmatig door de pan, zorg dat het niet aanbrand. Gaar de bloem zo’n 5 minuten.
  4. Schenk de koude bouillon erbij en roer door tot alle bloem is opgenomen in het vocht. Breng aan de kook.
  5. Voeg ketjap manis, mosterd, paprikapoeder, knoflookpoeder en kerriepoeder toe. Roer goed door. Mocht je de jus nog te licht vinden dan kun je eventueel wat ketjap manis erbij toevoegen, proef wel regelmatig of het niet te zoet is.
  6. Laat de jus op laag vuur pruttelen tot deze iets is ingedikt. Voeg de bladselderij toe en roer door.
  7. Breng de jus verder op smaak met zwarte peper.
  8. Leg de platte ballen in de jus om op te warmen, laat het niet doorkoken maar gewoon opwarmen.
  9. Je kan nu verder met de stamppot: giet de aardappels af en stamp fijn met een puree stamper.
  10. Voeg vegan boter/margarine toe en de plantaardige melk. Roer tot een gladde massa ontstaan is. Breng op smaak met peper, zout, mosterd en nootmuskaat.
  11. Snijd de spinazie fijn en roer door de aardappelpuree. Door de warmte van de puree slinkt de spinazie.
  12. Serveer de spinaziestamppot met de jus en de vegafit plattebal.